Druty

Do produkcji drutów NPA Skawina wykorzystuje własną walcówkę o optymalnym własnościach mechaniczno-elektrycznych. Proces produkcji opiera się o nowoczesne ciągarki z wykorzystaniem narzędzi (ciągadeł) wykonanych z polikrystalicznego diamentu. Gwarantuje to doskonałą jakość powierzchni, a także zachowanie tolerancji wymiarowych produkowanych drutów. W ofercie NPA znajdują się:

Pobierz katalog

• Drut aluminiowy
  • Drut ze stopów aluminiowych
  • Drut odgromowy
  • Drut odgromowy w powłoce
  • Drut spożywczy

Drut aluminiowy i stopowy

W zakresie produkcji znajdują się druty o średnicach ø 1,50 - ø 5,0 mm zarówno do celów mechanicznych jak i elektrycznych.

Druty Aluminiowe dostarczone mogą być w stanie twardym (H14, H18) jak również miękkim (żarzonym).

Druty stopowe z uwagi na różnorodne zastosowania mogą być produkowane w oparciu o normę EN 50183 (drut stopowy na cele elektryczne) lub zgodnie z wymaganiami klientów.

Drut odgromowy

Druty odgromowe z aluminium i aluminium stopowego AlMgSi są alternatywą dla drutów stalowych ocynkowanych. Znajdują zastosowanie w instalacje odgromowych (zwody, przewody odprowadzające). Zaletą aluminiowych drutów odgromowych jest ich estetyka, łatwość wyginania ręcznego oraz trzykrotnie mniejszy ciężar drutów od tradycyjnych.

Drut odgromowy w powłoce

NPA Skawina jest pierwszym w Polsce producentem aluminiowego drutu odgromowego w powłoce. Druty odgromowe w powłoce zyskują coraz większą popularność wśród firm wykonujących instalacje odgromowe, oraz wśród klientów oczekujących szczególnych walorów wizualnych takich instalacji.

Atrakcyjność tego typu rozwiązań spowodowana jest połączeniem właściwości drutu aluminiowego (elastyczność i łatwość wyginania się umożliwiająca montaż bez użycia giętarki) oraz estetycznych (zabezpieczenie powierzchni przed korozją oraz możliwość dostosowania kolorystyki powłoki np. do koloru elewacji budynku).

Dodatkowo powlekane druty odgromowe aluminiowe i na bazie aluminium  cechuje mniejsza w stosunku do stalowego odpowiednika masa jednostkowa, co ułatwia jego transport w większych ilościach i montaż. Druty odgromowe w powłoce mogą być montowane z zastosowaniem osprzętu stosowanego przy zwykłych drutach odgromowych.

Producent NPA Skawina oferuje drut odgromowy AlMgSi powlekany w dwóch wersjach powłoki: bezhalogenowej i PVC oraz w kolorach z palety RAL (podstawowe kolory to:  RAL 9010 – biały i RAL 9005 – czarny).

Pobierz ulotkę

Mamy to, czego szukasz. Sprawdź nas.

Wypełnienie ankiety jest dobrowolne, a zebrane informacje pomogą nam sprofilować nasze działania i zamieszczane informacje pod kątem Państwa potrzeb.