Produkty

Spółka produkuje walcówkę przewodową o czystości 99,7% i wyższej, co pozwala uzyskać walcówkę o wyjątkowo wysokiej przewodności. Nasza walcówka sprzedawana jest na całym świecie, jak również wykorzystywana przez nasz zakład do dalszej produkcji przewodów, żył i drutów z aluminium i jego stopów.

Jesteśmy w stanie dostosować się do indywidualnych wymagań klientów, przy jednoczesnym zachowaniu międzynarodowych standardów oraz wysokiej jakości gotowego wyrobu.

Walcówka

Nowoczesne Produkty Aluminiowe Skawina są jedynym w Polsce
producentem walcówki, czyli materiału wyjściowego do ciągnienia drutów wykorzystywanych w produkcji elektroenergetycznych przewodów napowietrznych i kabli z aluminium oraz stopów aluminium. W asortymencie znajduje się również walcówka nieprzewodowa, stosowana w hutnictwie, jako odtleniacz.

Wyroby produkowane są w oparciu o różne normy m. in. europejskie EN, niemieckie DIN, amerykańskie ASTM, rosyjskie GOST lub też o specyfikacje dostarczane przez klienta.

Szeroki zakres średnic pozwala na spełnienie oczekiwań klientów i wykonywanie specjalistycznych produktów pod indywidualne zamówienia.

Przewody

Przewody produkcji NPA Skawina produkowane są w oparciu o międzynarodowe normy i standardy, jak również w oparciu o specyficzne wymagania klientów. Możliwe jest też zaprojektowanie i wykonanie przewodów pod konkretne wymagania budowanych linii napowietrznych.

Przewody z drutów cienkich

Obniżenie masy kabli samochodowych jest kluczowym aspektem w projektowaniu nowoczesnych pojazdów. Zastosowanie kabli z żyłą aluminiową pozwala zredukować nawet o 50% masy tego kabla, przy zachowaniu takiej samej przewodności elektrycznej.

Druty

Do produkcji drutów NPA Skawina wykorzystuje własną walcówkę o optymalnym własnościach mechaniczno-elektrycznych. Proces produkcji opiera się o nowoczesne ciągarki z wykorzystaniem narzędzi (ciągadeł) wykonanych z polikrystalicznego diamentu. Gwarantuje to doskonałą jakość powierzchni, a także zachowanie tolerancji wymiarowych produkowanych drutów.

Żyły kablowe klasy I

Żyły kablowe klasy I są wykorzystywane do budowy szeregu typu kabli elektroenergetycznych niskiego i średniego napięcia.

Rury aluminowe

Rury aluminiowe stosowane są w chłodnictwie, klimatyzacji, instalacjach sanitarnych, motoryzacji oraz w energetyce odnawialnej.